Uitgangsvraag
Wat is het effect van koolhydraten bij het risico op en de behandeling van diabetes?

Aanbevelingen

  • Er is geen energiepercentage koolhydraten aan te geven dat gunstig is voor alle mensen met diabetes, maar een beperking in geraffineerde voedingsmiddelen en producten die veel vrije suikers bevatten levert het meeste bewijs voor het verbeteren van de bloedglucoseregulering (C)
  • Indien er sprake is van (neiging tot) overgewicht, kan ervoor gekozen worden om de hoeveelheid koolhydraten te verlagen en daarmee de energie-inname te beperken (R)
  • Kies ongeraffineerde, oftewel kwalitatief goede koolhydraatbronnen (B), zoals:
  • Beperk het gebruik van geraffineerde koolhydraatbronnen (B), zoals:
    • Witbrood en broodproducten van witmeel
    • Gebak en koekjes
    • Vezelarme ontbijtgranen (zoals cornflakes en rijstcrisps)
    • Witte rijst en pasta