Uitgangsvraag
Door wie kan iemand met diabetes en eetstoornis het beste worden behandeld?
Aanbevelingen
- Bij het vermoeden van een eetstoornis dient de behandelaar de persoon met diabetes voor nadere diagnostiek door te verwijzen naar een medisch psycholoog.
- Indien sprake is van een eetstoornis, worden mensen met diabetes vaak doorverwezen naar een gespecialiseerd centrum voor eetstoornissen.
Toelichting
Prevalentie eetstoornissen bij diabetes
Er zijn aanwijzingen dat eetstoornissen vaker voorkomen onder mensen met diabetes dan onder mensen die geen diabetes hebben [483-485]. Geschat wordt dat ongeveer een kwart van de mensen met diabetes type 1 last heeft van verstoord eetgedrag [483], en 10-40% van de mensen met diabetes type 2 [486]. Soms spreekt men ook van een diabetesburnout, waarmee wordt verwezen naar verstoord eetgedrag door het constant bewust bezig moeten zijn met de voedingsinname en bloedglucosewaardes.
Behandeling van eetstoornissen bij diabetes
Er is weinig bekend over welke behandelmethodes het beste kunnen worden toegepast bij mensen die diabetes en een eetstoornis hebben. Bij het vermoeden van een eetstoornis dient de behandelaar de persoon met diabetes voor nadere diagnostiek door te verwijzen naar een medisch psycholoog. Indien er sprake is van een eetstoornis, worden mensen met diabetes vaak doorverwezen naar een gespecialiseerd centrum voor eetstoornissen. In een gespecialiseerd behandelcentrum kan gemakkelijk verwarring ontstaan over de vraag wat iemand met diabetes ‘mag’ dan wel ‘moet’ eten. Hierover is overleg tussen de behandelend psycholoog/psychiater en de diabetesbehandelaars gewenst.