Uitgangsvraag
Wat is het effect van knoflook bij het risico op en de behandeling van diabetes?
Aanbevelingen
- Knoflook past als smaakmaker in een gezond voedingspatroon voor mensen met diabetes (R).
- Het gebruik van supplementen met (extracten van) knoflook wordt niet geadviseerd.
- Er is geen overtuigend bewijs dat het nemen van supplementen met (extracten van) knoflook de bloedglucoseregulering kan verbeteren (C).
Bewijs - risico op en behandeling van diabetes
Knoflook en de behandeling van diabetes
Van knoflook wordt beweerd dat het de bloedglucosespiegel kan verlagen. Een recente meta-analyse geeft aan dat er inderdaad een verlaging van HbA1c en nuchtere bloedglucosespiegel wordt gezien bij mensen met diabetes die knoflooksupplementen gebruiken [366]. Ook zou knoflook het cholesterolgehalte in het bloed en de concentratie triglyceriden verlagen [366].
De studies die worden meegenomen zijn erg verschillend. Zo wisselt de duur van de interventie van 2 tot 180 dagen, en de hoeveelheid knoflook van 0,5 tot 20 gram [366]. Dit maakt het moeilijk om de resultaten te vertalen naar een praktisch advies.
Achtergrondinformatie
Adviezen uit andere richtlijnen
Nederland Gezondheidsraad 2015 | - |
Nederlandse Diabetes Federatie 2015 |
Er is geen overtuigend bewijs voor gunstige effecten van knoflook suppletie |
Verenigde Staten American Diabetes Association 2017 |
Het gebruik van knoflook in supplementvorm heeft in mensen met diabetes laten zien dat het de hoeveelheid triglyceriden in het bloed kan verlagen. In gezonde mensen is dit effect minder duidelijk. |
Canada Diabetes Canada 2018 |
- |
Verenigd Koninkrijk Diabetes UK 2018 |
- |
Australië Diabetes Association of Australia 2018 |
- |
Resultaten literatuur
Knoflook en het risico op diabetes
- Geen onderzoeken gevonden
Knoflook en de behandeling van diabetes
- De meta-analyse van Shabani (2019) laat zien dat 500 tot 20,000 mg knoflook de hoeveelheid cholesterol (-16,87 mg/dl; 95%CI: −21,01 tot −12,73 [-0,44 mmol/l; 95%CI: -0,54 tot -0,33]; P = 0,001), triglyceriden (-12,44 mg/dl; 95%CI: −18,19 tot −6,69 [-0,1 mmol/l; 95%CI: -0,2 tot -0,1]; P = 0,001), LDL-cholesterol (-9,65 mg/dl; 95%CI: −15,07 tot −4,23 [-0,25 mmol/l; 95%CI: -0,39 tot -0,11]; P = 0,001), nuchter glucose (-10,90 mg/dl; 95%CI: −16,40 tot −5,40 [-0,6 mmol/mol; 95%CI: -0,9 tot -0,3]; P = 0,001) en HbA1c (-0,60 mg/dl; 95%CI: −0,98 tot −0,22; P = 0,001) kan verlagen bij mensen met diabetes type 2 in vergelijking met een placebogroep [366].