Uitgangsvraag
Wat zijn de voedingsadviezen bij diabetische gastroparese?

Aanbevelingen

  • Verlaag de hoeveelheid voedingsvezels.
  • Verlaag de hoeveelheid vet.
  • Vet in vloeibare producten worden vaak wel getolereerd en kunnen gebruikt worden om de energie-inname te verhogen wanneer dat nodig is.
  • Het verlagen van de hoeveelheid vet verder dan 30% van de energie-inname, levert waarschijnlijk geen voordeel op [478].
  • Gebruik meerdere kleine maaltijden verspreid over de dag (6 maaltijden per dag).
  • Gebruik voeding met een zachte consistentie (bijvoorbeeld gekookte groenten in plaats van rauw).
  • Kauw de voeding goed en lang of gebruik voeding met kleine deeltjes die gemakkelijk gepureerd kan worden (<2mm).
  • Gebruik vloeibare voeding in plaats van vaste voeding.
  • Vaste voeding wordt ’s ochtends beter verdragen, wanneer de rest van de dag vloeibaar wordt gegeten.
  • Producten met schil, velletjes en draden kunnen beter worden vermeden.
  • Noten of volkorenbrood en slecht verteerbare producten kunnen beter niet worden gegeten. In gemalen vorm worden de producten soms wel getolereerd.
  • Let op de inname van voldoende vocht, maar vermijd dranken met alcohol, cafeïne en koolzuur).
  • Gebruik, bij onvoldoende inname, drink- of sondevoeding als aanvulling of vervanging.
  • Bij sondevoeding kan het aanleggen van de sonde ná de maag soms klachten voorkomen.
  • Stem de bloedglucoseverlagende medicatie anders af op voeding en maaltijden, bijvoorbeeld na de maaltijd kortwerkende insuline spuiten en/of een andere soort maaltijdinsuline gebruiken.
  • Eet en drink rechtop zittend.