Uitgangsvraag
Wat is het effect van kaneel bij het risico op en de behandeling van diabetes?
Aanbevelingen
- Kaneel past als smaakmaker in een gezond voedingspatroon voor mensen met diabetes (R).
- Het gebruik van supplementen met (extracten van) kaneel wordt niet geadviseerd.
- Er is geen overtuigend bewijs dat het nemen van supplementen met (extracten van) kaneel de bloedglucoseregulering kan verbeteren (C).
Bewijs - risico op en behandeling van diabetes
Kaneel en de behandeling van diabetes
Van kaneel wordt vaak gezegd dat het de nuchtere bloedglucosespiegel zou kunnen verlagen. Een meta-analyse laat echter zien dat er geen bewijs is dat kaneel het HbA1c, gewicht, BMI of buikomvang zou verlagen [365]. De onderzoekers geven wel aan dat kaneel in supplementvorm de nuchtere bloedglucosespiegel kan verlagen, maar of dit klinisch relevante verbeteringen oplevert, is onbekend [365].
Achtergrondinformatie
Adviezen uit andere richtlijnen
Nederland Gezondheidsraad 2015 | - |
Nederlandse Diabetes Federatie 2015 |
Het gebruik van kaneel ter verbetering van de glykemische regulatie wordt niet aangeraden. |
Verenigde Staten American Diabetes Association 2017 |
Het gebruik van kaneel in supplementvorm om de glucosehuishouding te verbeteren wordt niet ondersteund door bewijs en wordt daarom niet geadviseerd. |
Canada Diabetes Canada 2018 |
- |
Verenigd Koninkrijk Diabetes UK 2018 |
Kaneel bevat hydroxychalcone, wat mogelijk de werking van insuline versterkt. Er is te weinig bewijs om dit als effectief aan te merken in mensen met diabetes. |
Australië Diabetes Association of Australia 2018 |
- |
Resultaten literatuur
Kaneel en het risico op diabetes
- Geen onderzoeken gevonden
Kaneel en de behandeling van diabetes
- De meta-analyse van Namazi (2019) laat zien dat supplementen met 1-6 gram kaneel per dag de nuchtere bloedsuiker kunnen verlagen (-19,26mg/dl; 95%CI: -28,08 tot -10,45 [-1,1 mmol/mol; 95%CI: -1,6 tot -0,6], I2=96,5%) in vergelijking met een placebo. Er was geen effect op HbA1c (-0,24%; 95%CI: -0,48 tot -0,01 [-2,6 mmol/mol; 95%CI: 5,2 tot -4,4]; I2: 76,8%; p = 0,0001), BMI (gewogen gemiddeld verschil -0,05 kg/m2; 95%CI: -0,52, 0,42; I2: 0%; p = 0,91) of insulinegevoeligheid [365].